Recenze Liška Podšitá – taktické hody plné intrik

Sponzorované odkazy:

Recenze Liška Podšitá – taktické hody plné intrik

Kdo chce moc nemá nakonec nic. To v této hře platí hned dvojnásob a v tom lpí její největší kouzlo. V této malé deskové hře se utkají dva hráči proti sobě. K vítězství je potřeba nejen překonat svého soupeře, ale držet se v rozumné míře vyhraných štychů. Nakonec, ale vyhrává ten, který jako první získá dostatečný počet bodů.

Souboj může začítSouboj může začít

Podobných deskových her příliš mnoho není. Ve zkratce se jedná o velmi jednoduchou a rychlou hru pro dva hráče, kterou můžete hrát téměř kdekoliv. Jedná se o skvělou zábavu, pokud máte jen pár desítek minut při čemž, nemusíte nic dlouho připravovat, jen zamícháte a rozdáte karty. Potom již nic nebrání k tomu začít hrát.

Štych po štychu

Mnozí z vás asi nebudou vědět, co si představit pod pojmem „štych“. Vlastně se jedná o to, který z hráčů vyloží vyšší kartu, popřípadě trumfovou barvu, jenž je v dané hře vyložena. Když pominu speciální karty, tak když jeden hráč vyloží desítku a druhý hráč musí vyložit kartu stejné barvy (ctít barvu), ale má v ruce jen osmičku, tak ten, kdo má vyšší kartu vyhrává štych a bere si obě karty k sobě.

Ale pokud nemůže ctít barvu, tím že hráč nemá kartu zvolené barvy, může použít jakoukoliv jinou kartu, ale když vyloží kartu trumfové barvy, tak ta má přednost a vítězí. Do toho samozřejmě zasahují i speciální karty, o kterých si povíme za chvilku.

Hra má opravdu moc pěknou ilustraci po všech směrechHra má opravdu moc pěknou ilustraci po všech směrech

Takhle pokračujete ve třinácti kolech, jelikož začínáte s třinácti kartami v ruce. Vyhrané štychy skládáte před sebe, ale pozor, pokud vyhrajete více jak devět štychů je zle a v daném kole nezískáte žádné body a váš soupeř, který má méně, než čtyři bere hlavní výhru šesti bodů. Ale pokud se trefíte do rozmezí 7 až 9 získáváte plných šest bodů. Ostatní počty štychů jsou různě bodově ohodnoceni, což dělá ze hry to nejzajímavější. Neustále musíte i v průběhu jedné hry měnit taktiku, a to nejen dle rozdaných karet, ale i podle strategie protihráče.

Délku hry si můžete snadno nastavovat dle předem stanoveného počtu vítězných bodů. Dle standartních pravidel se hraje do 21 bodů, ale můžete klidně hrát třeba do 16, nebo i 36 to záleží čistě na domluvě hráčů.

Hlavně karty postav vypadají dobřeHlavně karty postav vypadají dobře

V malém hezkém balení nalezneme pouze pravidla, žetony znázorňující body a jeden balíček karet. Žetony s body jsou buď jedno bodové, trojbodové, nebo šestibodové. Karty připomínají klasické karty na prší od dvojky po jedenáctku ve třech různých barvách, každá barva má svůj znak (klíče, zvony a měsíce). Některé karty jsou ale speciální, a to ty liché.

Speciální karty dokáží zamíchat miskami vah

Speciální karty mají svoje schopnosti, které se aktivují po vyložení karty na stůl. Labuť má sice pouze hodnotu jedna, ale je to dobrá obrana proti kartě monarchy, což je jedenáctka, při jejím vyložení musí protihráč vyložit nejsilnější kartu dané barvy, nebo právě labuť jako nejslabší. Kromě obrané funkce má ještě jednu výhodu a to, když hráč vyloží labuť a prohraje, tak začíná další štych místo vítěze.

Trojka, kterou znázorňuje liška může ihned po zahrání vyměnit kartu určující trumfovou barvu za kartu z ruky. Tím buď získat silnější kartu do ruky, nebo si dosadit svoji barvu (té které má hráč v ruce více) do trumfu. Další speciální kartou je pětka s postavou drvoštěp. Po vyložení této karty si líznete jednu kartu z dobíracího balíčku a následně jednu kartu zase odložíte.

Se sedmičkou se pojí poklad a ten hráč, který získá poklad výhrou získá jeden bod, což také může hodně zamíchat s cestou k vítězství. Čarodějnice si nese devítku a její schopnost tkví, že svoji barvu mění na trumfovou, což z ní dělá téměř neporazitelnou kartu. Tedy pokud proti ní protihráč nevyloží desítku v trumfové barvě, nebo monarchu. A o jedenáctce, kterou hájí monarcha jsem již psal.

Verdikt

Liška Podšitá je malá svižná, ale zábavná hra. Jako takové ji není příliš co vytknout. Pokud víte, co od ní můžete očekávat, tak vás rozhodně nezklame. Ilustrace postav je velice povedená a každá barva je vyobrazena trošku jinak, což dělá tuhle hru na oko pohlednou. Ke hře se pojí i krátká pohádka, kterou si můžete přečíst na stránce společnosti Mindok. Liška je dobrá na vyplnění časových mezer, třeba pokud pořádáte deskové hraní a čekáte na zbytek hráčů, tak si zatím ve dvou můžete zahrát Lišku Podšitou a skvěle se naladit na něco náročnějšího.

Hodnocení redakce:  80 %

Výhody:

  • Rychlá a jednoduchá desková hra
  • Ideální pro nováčky
  • Hezká ilustrace karet
  • Stále vyhrávat se nevyplácí

Nevýhody:

  • Hra pouze pro dva hráče
  • Barev by mohlo být více
  • Pokud máte dostatek času nejspíše zvolíte jinou deskovou hru

Článek Recenze Liška Podšitá – taktické hody plné intrik byl publikován 21. února 2021 v 00.00 v rubrice Hry. Autorem článku je Matěj Pejsar. Pro diskusi slouží komentáře (2).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...