Horizon Zero Dawn PC verze – Alloy zamířila z PS4 na počítače

Sponzorované odkazy:

Horizon Zero Dawn PC verze – Alloy zamířila z PS4 na počítače

Je to již pár let, co mladičká Alloy očarovala většinu hráčské veřejnosti se svým lukem a instinktem zabijáka robotických dinosaurů, ale až do teď si tuto vynikající hru mohli užít jen majitelé konzole Playstation 4. Což se nyní mění, a i PC hráči se dočkali svojí vylepšené verze i s přídavným DLC v kompletní edici, ale dokáže hra uhranout i počítačové hráče?

Tichý lovecTichý lovec

Parádní exkluzivita pro PS4 na PC

V základu se stále jedná o velice výbornou hru a vývojáři neměli důvod se kromě optimalizace na PC a vylepšení grafického kabátu zaobírat ničím jiným. I když to zní jako jednoduchý úkol, tak opak je pravdou. Od vydání hru sužují technické problémy, kvůli kterým i někteří hráči nemohli pokračovat v příběhu, nebo jí nejrůznější bugy dělali nehratelnou.

Naštěstí vývojáři jsou dost zkušení a hned začali pracovat na nápravách a v době kdy jsem psal recenzi, tak vyšel jeden z patchů, jenž již opravil nejhorší problémy. Takže tímto mohu uzavřít kapitolu chyb a plně se věnovat hře samotné, jestli i po těch letech má cenu pro PC hráče tento herní klenot hrát a třeba i jestli se vyplatí hru hrát i lidem jež měli tu čest na PS4.

Radost pohledětRadost pohledět

Opakovaný výlet do nebezpečného světa

Osobně se řadím do skupiny hráčů, kteří hru již hráli na konzoli, ale nějak jsem se ještě nedostal k přídavku Frozen Wilds. Ten je samozřejmě součástí počítačové verze. O to byla motivace vrátit se ke hře ještě větší, a nejen kvůli hezké podívané.

Pokud jste ale hráli již kompletní edici na PS4, tak jediným důvodem pro znovu hraní je hezčí vizuál a možná chuť si hru projet ještě jednou. Ale pokud jste ještě neměli s Horizon Zero Dawn tu čest, tak se jedná o akční adventuru v otevřeném světě, plného craftingu, RPG prvků a skvělého příběhu. Horizon Zero Dawn byl jedním s prvních her s otevřeným světem pod taktovkou exkluzivity pro Sony, jež pak následovaly další pecky typu Days Gone, Ghost of Tsushima, nebo Marvel’s Spider­man, i když každá hra je úplně jiná, tak pár věcí má společného a jako první a asi i poslední si právě i PC hráči mohou vychutnat příběh Alloy.

Tohle je opravdu parádní grafické zpracováníTohle je opravdu parádní grafické zpracování

Začátek cesty pro počítačové hráče

Dříve byl velkým tahákem hezký otevřený svět plný různých činností, ale v dnešní době hlavně díky dalším exkluzivitám pro PS4 a studiím jako CD Project Red, Ubisoft či Warhorse se zase posunuly a již nenabízí nic tak unikátního. Ale i tak má hra stále co nabídnout, kromě parádní hratelnosti, kdy využíváte různé druhy šípů, pastí a nepřátelských zbraní je k poražení velkých robotických dinosaurů potřeba najít a využít jejich slabiny, třeba i skvělého příběhu a plno aktivit.

Ať už se jedná o používání potřebných zbraní a druhů munice, tak hlavně slabých míst v jejich konstrukci. Jen tak dokážete přežít a ochránit zbytky lidstva. Hra se totiž odehrává v post-apokalyptické budoucnosti, ale nebojte nejedná se o žádné tisíckrát omýlené klišé.

Souboje jsou velice zábavnéSouboje jsou velice zábavné

Jen nám tu po světě kromě klasických živočichů začaly pobíhat robotický dinosauři a zvířata, která se chovají jako by byla z masa a kostí. Sem tam se objevuje nějaký virus, který je dělá malinko více agresivní a silnější.

Mezitím se snaží lidé budovat svoje města, státy, komunity a nějakým způsobem přežívat, ale naše hrdinka je trošku zvědavější a ničeho se nebojí, a i když je vyhnanec, tak se dokáže vrátit mezi svůj lid a stát se pro všechny národy důležitou osobností, jelikož jako jedna z mála dokáže zjistit, co se v minulosti vlastně stalo a jak zachránit budoucnost.

I takhle velké protivníky potkáteI takhle velké protivníky potkáte

Příběh je opravdu plný zvratů, a kromě odkrývání minulosti celého herního světa budete řešit problémy jednotlivých kmenů a národů, taktéž ve skvěle napsaných příbězích. Dobývat kempy banditů, ničit nakažené stroje, lovit, prozkoumávat přírodní jevy, starobylé budovy a mnoho dalších činností.

Verdikt

Pokud jste ještě neměli tu čest hrát Horizon Zero Dawn, tak nyní je ta ideální příležitost to napravit. Kompletní edice i s přídavkem, ve vylepšeném grafickém zpracování. Trošku jen hru podráží technické problémy, které byly hlavně krátce po vydání ve velkém počtu, nyní je situace poznatelně lepší a už zbývá jen doladit pár posledních detailů, takže pokud jste po prvotních recenzí trošku váhaly nyní již nemusíte.

Hodnocení redakce:  85 %

Výhody:

  • Parádní grafické zpracování
  • Poutavý příběh plný objevování
  • Zábavná hratelnost
  • Hledání slabin nepřátel a využívání více druhů zbraní

Nevýhody:

  • Technické problémy
  • Některé mechanismy otevřeného světa jsou již zastaralé
  • Některé opakující se činnosti

Článek Horizon Zero Dawn PC verze – Alloy zamířila z PS4 na počítače byl publikován 23. září 2020 v 21.15 v rubrice Hry. Autorem článku je Matěj Pejsar. Pro diskusi slouží komentáře (2).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...